czwartek, 27 lutego 2014

Fundament europejskich kuchni narodowych

Kuchnia francuska - każdy szef kuchni powinien ją znać. Bo to podstawa, bardzo istotna baza. Uczy rozmaitych technik gotowania, łączenia składników, sposobu serwowania potraw, jest matką wielu innych kuchni. Nie sądzę, czy jest w Europie choć jedna kuchnia narodowa bez naleciałości kuchni francuskiej. Kuchnia orientalna przepisy

Kuchnia francuska do łatwych nie należy. Potrawy mogą być skomplikowane, często są dobrym sprawdzianem umiejętności kulinarnych. Niektóre wymagają długiego czasu przygotowania, niektóre wymagają niesamowitej precyzji. Jednak jest sporo "leniwych" dań, które "robią się same". Jak kurczak w winie (coq au vin), wołowina po bordosku (beauf de bordeaux), czy też po prowansalsku. Duża liczba potraw duszonych, na bazie wina.

Jest także zupa cebulowa. Najlepsza na świecie - z długo karmelizowaną cebulą, z białym winem i grzankami obficie posypanymi serem. To przykład banalnej kuchni francuskiej. Raptem parę składników! Jednak liczy się efekt. Są tarty - te słodkie i wytrawne (quiche). Jest crème brûlée, który ma wielu wielbicieli.

Prawda jest taka, że w kuchni francuskiej każdy znajdzie coś dla siebie. Smaki są niesamowicie ze sobą skomponowane, ale nic dziwnego - stoi za tym wielopokoleniowa tradycja. W temacie Kuchnia orientalna przepisy warto poczytać również pozostałe informacje. Dodatkowe informacje znalazłem właśnie tutaj Kuchnia orientalna przepisy - polecam ten artykuł. Zdecydowanie jest warty przeczytania. Podobny temat również Kuchnia orientalna przepisy Na temat Kuchnia orientalna przepisy to też niezłe źródło

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz